2013 har vært et aktivt år for Romanipe i Somcuta Mica.

in
Veste Rroma og Romanipe i forsamlingshuset i Somcuta Mica

2013 har vært et aktivt år for Romanipe i Somcuta Mica. Vi har vært på besøk i landsbyen fire ganger og er nå tilbake i Norge og forbereder hva som skal skje i romlandsbyen i løpet av 2014.

I begynnelsen av desember avviklet Romanipe vår 5. arbeidsreise og en fjorten dagers workshop i snekring med 8 unge landsbyboere i Somcuta Mica. Jules, som var her for andre gang, ledet workshopen. Han har flere års erfaring med å gjøre forskjellige typer øko-workshops i Järna i Sverige. Han er et funn for Romanipe og han vil være med oss videre. Denne gangen lærte han gutta å lage benker, hyller, bord, dør-rammer, dører osv.

Sommeren 2012 bygget Romanipe et halmhus på den 6 måls tomten vi har kjøpt i Somcuta Mica. Landsbyboerne var meget skeptiske til det selvbærende huset laget av halm. Nå har de oppdaget hvor svalt det var der inne om sommeren og hvor lunt og varmt det er der om vinteren. Huset varmes opp av en såkalt ”Rocket Stove” som vi har laget av oljetønner. Ovnen har varmelagring og fem timers fyring i døgnet er nok. Neste år skal det arrangeres en workshop her for å bygge et halmhus for en familie. Det første vi har satt opp er et forsamlingshus og ikke ment til å bo i. Dette er noe helt nytt i landsbyen, her har det aldri blitt bygget et hus uten at noen har flyttet inn.

Forrige gang vi var her ble det kjøpt inn sirkelsag, stikksag, elektrisk høvel og annet utstyr som Jules ga kursdeltagerne opplæring i å bruke. En og en ble vist og fikk prøve seg.

I løpet av workshopen ble halmhuset klargjort for å bli brukt som et sosialt hus for hele landsbyen. Her skal Tudor blant annet ha kurs for å lære opp analfabete foreldre av barn han underviser i skolen. De fleste eldre i landsbyen har svært mangelfulle lese og skriveferdigheter. Det er viktig for Tudor å få med seg foreldrene for at barna skal få utbytte av skolegangen. Huset skal også brukes til forskjellige andre aktiviteter som for eksempel eventyrstunder for barna og som systue hvor symaskinene Romanipe har gitt til landsbyen kommer til bruk. Det er noe helt nytt for landsbyen å ha et sosialt hus som er åpent for alle. Det er viktig for Romanipe at Somcuta Mica blir et sted hvor rumenere, utlendinger og romfolk samarbeider for å skape bærekraftige løsninger.

Hver workshopdag begynner med at Jules lar alle stå i sirkel så alle har øyekontakt. Så planlegges dagens gjøremål, når dagen er over står de i sirkel igjen og går gjennom hva som har blitt gjort. Dette er noe helt nytt for gutta i landsbyen. Her jobber de med det første sosiale huset i landsbyen, vanligvis jobber hver familie for seg selv, her har vi skapt et samarbeidsprosjekt som går på tvers av familiebånd.

Juels har skapt et team som funker og gutta begynner å forstå hva vi ønsker introdusere til landsbyen, rimelige, bærekraftige og grønne løsninger. Denne gangen har Juels vært fokusert på nøyaktighet og rette vinkler. Her slurves det ofte og det blir bygget ting som ikke varer. Halvveis ute i workshopen fikk hver deltager hver sin verktøykasse med målebånd, vinkeljern, snekkerblyant osv. Vi må lokke folk inn i prosesser her. Hver deltager får 30 leu pr dag (60 kr) pluss et godt måltid mat. De må møte opp presis kl. 10 og jobbe til klokken 16.

Etterhvert dannet det seg tre forskjellige team som fant sine spesialområder. Noen sparkler og maler, andre sliper gulv og snekrer. Disse skal nå jobbe videre med å klargjøre 5 små rom i andre etasje i huset hvor Tudor & Andreea, Ranya og Elvisa bor. Her skal det innredes for bruk av datamaskiner og for opplæring i engelsk og fornuftig bruk av internett. Datautstyret har de allerede det ble bragt fra Norge og Sverige. Utrangerte maskiner som har fått nytt og nyttig liv.

"Tree Bogen" vi satte opp sist er blitt en suksess. Denne gangen ble den isolert med lyserød isopor og fikk installert et enkelt, selvlaget isoporsete. Endelig behagelig å gå på utedo i Somcuta Mica hvor det ikke finnes et kloakksystem. En "Tree Bog" er en luftig utedo som omkranses av piletrær og dermed blir vedlikeholdsfri, uten stank og ansamling av fluer og andre insekter.

En dag dro vi til Daniel Les, den beste keramikeren i området. Han skal holde workshops i keramikk i Somcuta Mica neste år. Vi tok med oss Ranya og Elvis for å se om de kan jobbe med keramikk. Ranya fikk det ikke helt til, men Elvis

I dag begynte det å snø i Somcuta Mica og vår hjemreise begynner. Barna gledet seg over den hvite snøen som dekket over sølete veier og søppelet som flyter rundt i denne landsbyen. Julen nærmer seg og Romanipe gir julegaver til de 310 barna som går på landsbyens skole. En julepose med blyant, notatbok, litt sjokolade og frukt. Lite for oss, mye for dem i denne fattige romlandsbyen i Romania.

På hjemreisen skal vi møte Matei Gabor i Brasov. Der skal vi videreutvikle produksjon av forskjellige typer Rocket Stoves. Matei Gabor tilhører Gabor-klanen som regnes som de beste blikkenslagere i Romania.

Møtet mellom Romanipe og Matei Gabor var vellykket. Vår venn og samarbeidspartner Bogdan Muresan, som er utdannet arkitekt, skal være bindeleddet mellom Romanipe og Matei Gabor. I løpet av vinteren skal Gabor-klanen lage forskjellige typer Rocket Stoves. Videre skal vi i samarbeid utvikle Bio Char Stoves, dette er en type ovn hvor gassen fra sagflis brukes. Bio Char Stoves brenner timevis ved hjelp av gassen fra sagflis. Asken fra sagflisen kan brukes som gjødsel, rense utedoer og annet.

Romanipes 5. arbeidsreise har vært meget vellykket. Å dra til Romania i november er et sjansespill, værgudene har vært med oss og velsignet oss med godt vær hele veien. Å gjøre en workshop i en romlandsby er meget intenst og etter en måneds arbeid var vi klare for å reise hjemover. Vi regner med å returnere til Somcuta Mica i mars 2014 for å gjøre nye workshops for å inspirere og videreutvikle teamfølelsen blant de unge som var med på årets workshop.